top of page

Om cirkulÀr ekonomi


“Det Ă€r framtiden.” - Jane Olsson, grundare av SWOP SHOP

Grunden för vÄr affÀrsidé Àr cirkulÀr ekonomi, ett begrepp som Àr superhett i dessa klimatkristider. FörstÄelsen för att vi behöver stÀlla om frÄn det traditionella systemet till en ny ekonomi vÀxer - cirkulÀr ekonomi. Enkelt förklarat Àr cirkulÀr ekonomi ett kretslopp (se bild nedan) medan den traditionella ekonomin Àr linjÀr med en början och ett slut. I det cirkulÀra kretsloppet gÄr avfallet tillbaka in i produktionen och ÄteranvÀnds. Som det Àr idag blir avfallet just bara avfall pÄ soptippar eller sÄ brÀnns det upp.


En illustrerad bild av hur cirkulÀr ekonomi fungerar
Bild lÄnad frÄn Naturskyddsföreningen

Den globala ekonomin Àr ett komplext system som mÄnga personer tjÀnar vÀldigt mycket pengar pÄ. Man tar genvÀgar för att generera sÄ mycket pengar som möjligt pÄ kortast tid. PÄ kort sikt fungerar det men Àr inte hÄllbart i lÀngden och dÀri ligger problemet.


OmstÀllning


En cirkulÀr ekonomi bygger pÄ:

  • CirkulĂ€r produktion och produktdesign

  • CirkulĂ€ra sĂ€tt att konsumera och anvĂ€nda material, produkter och tjĂ€nster

  • Giftfria och cirkulĂ€ra kretslopp

  • Drivkraft för nĂ€ringsliv och aktörer, genom Ă„tgĂ€rder som uppmuntrar till innovation och cirkulĂ€ra affĂ€rsmodeller.

Allt som kan Ätervinnas ska Ätervinnas sÄ mÄnga gÄnger som möjligt. Det ska vara lÀtt för bÄde konsumenter och producenter att vara cirkulÀra.


Ska nyproduktion fortsÀtta?


En viss nyproduktion kommer alltid att behövas. Det Àr inte alla material som gÄr att Ätervinna. Det som Ätervinns kan bara gÄ igenom den processen ett visst antal gÄnger innan det blir för dÄlig kvalitet. Men vinsten Àr gjord genom en förlÀngd livscykel.


Ett exempel pÄ material som inte gÄr att Ätervinna Àr porslin. DÀrför Àr det bÀsta att porslinssaker gÄr till second hand och sÀljs eller byts vidare, sÄ att det gÄr runt i systemet sÄ lÀnge som möjligt. Förr eller senare hamnar det pÄ sophögen men vÀgen dit kan förlÀngas betydligt.


Det behövs lagar och regleringar


Vad finns det för utmaningar för en cirkulÀr omstÀllning?

I nulÀget gynnar inte systemet cirkulÀr konsumtion. Men det hÀnder definitivt saker som för oss nÀrmre ett cirkulÀrt system. I juli 2020 gick regeringen ut med att man vill stÀlla om Sverige till en cirkulÀr ekonomi, och listar en nationell strategi för detta. Politiken Àr viktig för att stifta lagar och regleringar kring design och produktion. DÄ stöttas företagen att stÀlla om till cirkulÀrt.


TextilÄtervinning, att ta gamla textilier och göra om till nytt, har lÀnge varit en huvudvÀrk eftersom det inte varit lönsamt. VÀrdet av textilavfall Àr för lÄgt för att det ska löna sig för marknaden att utveckla system för Ätervinning. Ett grundproblem Àr att mÄnga nyproducerade klÀder idag bestÄr av en blandning av material som först mÄste separeras innan man kan vÀva nytt tyg. Det krÀvs effektiv sortering av stora volymer. Detta Àr dock pÄ vÀg att förÀndras. Sysav har utvecklat vÀrldens första storskaliga anlÀggning för textilsortering i Malmö, vilket möjliggör inhemsk produktion av Ätervunnen textil. Tekniken möjliggör en ny standard för klÀdbranschen.


💚


SWOP SHOP Àr en del av den gröna rörelsen som vill se en omstÀllning till cirkulÀr ekonomi. NÀr vi startade upp var det tufft att fÄ hjÀlp frÄn myndigheter eftersom verksamheten inte passade in i de fack som redan fanns. DÄ gjorde vi vÄr egen grej istÀllet och pÄ vÀgen hittade vi samarbetspartners som delar vÄra ambitioner. Byteshandel förknippar man gÀrna med kostnadsfritt och det har varit den allra största utmaningen. Att vi har gjort byteshandel till ekonomi, att det blir pengar av det och det ska vara rÀttvist Àr ett utmanande koncept. Framtiden Àr ljus för det cirkulÀra samhÀllet!


/Julia Jarvi, praktikant

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page